Cu această guvernare, am ajuns ca în secolul 21, în Republica Moldova, să fie foamete. Declarația a fost făcută de Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, la protestul organizat, vineri, în fața sediului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

”Au venit la guvernare prin răutate și minciuni. Au mințit o populație întreagă, atunci când au promis viață mai bună, salarii și pensii mai mari. Au zis că dacă vin la guvernare, prețurile vor fi mai mici. Dânșii spuneau că prețurile sunt mari din cauza hoților. Astăzi sunt ei, oameni ”cinstiți” și viața a devenit mai scumpă, oamenii trăiesc mai rău. Am ajuns la situația că în secolul 21, în Moldova să existe fenomenul foamei. Oamenii nu au ce mânca pe motiv că prețurile sunt mari”, a menționat Batrîncea. Potrivit socialistului, în schimb guvernarea a creat ministere noi și cheltuie sute de milioane suplimentar pentru întreținerea instituțiilor în care se află.

”Sute de milioane pentru ministere, zeci de milioane pentru Curtea lor Constituțională, zeci de milioane de lei suplimentar pentru SIS, MAI, Ministerul Apărării, dar ce au dat oamenilor? Oamenilor le-au lăsat impozitele”, a spus deputatul. Secretarul executiv al PSRM a amintit și despre promisiunile date de Maia Sandu de a face din clădirea Președinției o bibliotecă, lucru care însă nu s-a întâmplat. În schimb, la fiecare rectificare bugetară PAS majorează cheltuielile pentru întreținerea Președinției.

”Cheltuie mai mulți bani pentru confortul lor personal. Au zis că vor merge fără pază, dar pază acum este mai multă. Mașini mai multe. Cheltuieli mai mari. Le place oamenilor confortul. Aduceți-vă aminte în campania electorală cât de modești erau și arătau că trăiesc din 600 de lei, dar astăzi cheltuie sute de milioane de lei bani publici ca să trăiască în confort. Au ridicat salarii, au dat prime judecătorilor, ei au nevoie de judecători, trebuie pe ei cineva să-i apere. Au consolidat bugetul instituțiilor de forță. Nu vin banii la colaboratori, dar la conducere. Sunt banii furați de la popor”, a spus Batrîncea.

Deputatul a menționat că numărul ministerelor trebuie micșorat, iar banii economisiți dați agricultorilor. ”Atunci când va veni o nouă guvernare, se va reduce numărul ministerelor, se vor reduce cheltuielile bugetare pentru întreținerea acestor clădiri, iar banii vor fi întorși agricultorilor să putem crește produsele noastre. Crima celor care se află în această clădire, este că fac politici în interesul importatorilor și fac tot posibilul ca să distrugă producătorul autohton. Evident că oamenii care fac agricultură nu pot fi competitivi, pentru că statul nu-i susține. Vom reveni la politici cînd agricultorii vor avea susținere din partea statului și vom aduce un ministru al Agriculturii profesionist, competent și patriot”, a declarat Batrîncea.

PSRM a anunțat la acest protest că va depune, în Parlament, săptămâna viitoare, moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.