Republica Moldova are nevoie de o Lege a neutralității, în care va fi stipulat clar cum funcționează această normă constituțională și care sunt mecanismele de implementare. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, la postul de televiziune “Primul în Moldova”.

“În Constituție sunt stipulate unele principii de bază, dar există acte normative, legislația care aceste norme ale Constituției le pune în aplicare, elaborează un mecanism de implementare. În Constituție se vorbește și despre dreptul la securitate, la proprietate private și multe altele, dar totodată există Codul penal, Codul civil și sute de legi care pun în aplicare prevederile constituționale. Adică orice normă, care nu are un mecanism de implementare prescris în lege, este nefuncțională. Ce ține de neutralitate, Constituția prevede acest lucru, dar ce înseamnă neutralitate pentru Guvern, pentru ministerul de Externe sau cel al Apărării? Ce înseamnă neutralitate în unele misiuni?”, a declarat Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a amintit că există o hotărâre a Curții Constituționale din 2017, potrivit căreia în caz de amenințare a valorilor constituționale, această clauză privind neutralitatea permanentă nu mai operează.

“În 2017, Curtea Constituțională condusă de Alexandru Tănase a ajuns să explice că noțiunea de neutralitate este una de conjunctură, circumstanțială. Asta cum? Ce fel de interpretare propagandistică este asta?”, se întreabă Vlad Batrîncea.

Deputatul socialist a precizat că și astăzi, când autoritățile de la Chișinău au decis să păstreze neutralitatea față de conflictul dintre Rusia și Ucraina, unii oficiali fac declarații care nu corespund acestui principiu. Vlad Batrîncea s-a referit și la decizia Guvernului de a se alătura țărilor, care susțin intenția de a priva Rusia de regimul favorizat în comerț.

“Am observat că și Consiliul Audiovizualului vede ce fac unele surse media, dar nu vede cum altă presă face propagandă deschisă, isterizează societatea, în loc să promoveze pacea. Noi vedem fake-urile, propaganda care apare zilnic, cum este promovat produsul mediatic din Ucraina și este blocat cel din Rusia”, a precizat Vlad Batrîncea.

Vlad Batrîncea spune că Legea cu privire la neutralitate trebuie să fie elaborată de comun acord cu toate părțile și să fie votată unanim în Parlament.

“Suntem gata să discutăm, nu vrem să fie un proiect de lege dictat de situația din Ucraina, dar să fie un proiect pentru Republica Moldova”, a mai spus Vlad Batrîncea.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat în Parlament o inițiativă cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.