Circa 800 de gherete din Chişinău au fost evacuate în ultimele şase luni. Totuşi, problema comerţului stradal neautorizat nu a fost soluţionat, a menţionat pretorul sectorului Botanica, Oleg Răţoi. Acesta a menţionat că unii agenţi economici nu se conformează regulamentului de amplasare şi activitate a unităţilor comerciale, relatează trm.md.
„Sunt unii agenți economici foarte obraznici. Îl scoți astăzi de pe o adresă și-i explici că acolo nu se permite, iar peste noapte el o amplasează înapoi crezând că se va reuși a obține anumite documente”, a declarat pretorul sectorului Botanica, Oleg Rățoi.

În acelaşi timp, şeful Direcţiei Comerţ a capitalei, Marcel Zambițchi, susţine că regulamentul prevede doar locurile unde nu pot fi instalate unităţile de comerţ ambulant. În rest, agenţii economici pot să amplaseze gheretele oriunde doresc. Pentru evacuarea unei gherete care funcționează fără autorizație, municipalitatea cheltuie 2.500 de lei.

„Avem evacuate 790 de gherete. Nu sunt atât evacuate cât noi avem mutate din străzi în piețe. Preturile de sector evacuează gheretele care au mai mult de șase luni fără notificări sau autorizație de implementare”, a menționat  șeful Direcţiei Comerţ a capitalei, Marcel Zambițchi.

La rândul său, primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a cerut responsabililor de la Direcția Comerț să coordoneze cu agenții economici mai eficient pentru amplasarea gheretelor în capitală.

„Eu nu cred că noi ne putem permite luxul de a păstra bunurile unor agenți economici. Regulamentul spune foarte clar că ghereta trebuie să aibă un aspect oarecare. Asta nu înseamnă că el de capul lui, peste noapte, fără să anunțe pretorul, fără să aibă schemă de amplasare, el se duce și amplasează ghereta unde-i abate lui. Pentru ce sunt pretorii? Agenții economici trebuie să se dezvolte, dar asta nu înseamnă că ei de capul lor amplasează gherete și unități de comerț unde vor ei. Trebuie să fie o coordonare oarecare”, a declarat primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. În Capitală sunt peste 1.700 de gherete.