Piaţa operațiunilor fără numerar efectuate în ţară cu carduri emise în Republica Moldova a crescut în anul 2018 cu aproape 2,2 miliarde de lei față de anul precedent și a atins un nivel record de 7 miliarde de lei. Este cea mai mare creștere a achitărilor cu cardul la rețelele comerciale, benzinării și alte unități de prestare servicii înregistrată vreodată, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat anul trecut cu 45 la sută, comparativ cu 2017, și au atins o pondere record de 13,7 la sută din totalul tranzacțiilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară. Este al optulea an consecutiv în care plățile cu cardul în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc puternic, cu mult peste media pieței. Moldovenii au făcut cumpărături în țară şi au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 7 miliarde lei, de aproape șapte ori mai mult decât acum șase ani, scrie Moldpres.

Aproape jumătate din operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat-o plățile fără numerar.

Un număr de 18 178 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,93 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul anului 2018. Doar în anul trecut au fost instalate circa 1600 de noi terminale.

Datele BNM mai arată că valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară s-a ridicat la un total de 51,9 miliarde de lei, față de 44,89 miliarde de lei anul precedent. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești s-au cifrat la 5,9 miliarde de lei, dintre care 88 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova, în 2018, circa 7,2 miliarde de lei, față de 6,7 miliarde în anul 2017.