Legislativul a respins astăzi moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei realizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, condus de Chiril Gaburici.

Chiril Gaburici a venit în fața deputaților cu un raport în care a enumerat realizările ministerului în anul 2017 și proiectele aflate în desfășurare. El a specificat că indicii înregistraţi denotă o situație mai bună a statului la capitolul economie şi a spus că se munceşte în prezent pentru atragerea investiţiilor, dar şi pentru o gestionare mai bună a întreprinderilor de stat. “Una din primele vizite pe care le-am făcut după numirea mea în funcţie, a fost la întreprinderea de stat Calea Ferată a Moldovei, unde am discutat cu angajaţii, dar şi cu călătorii. La această instituţie se caută soluţii pentru a acoperi cheltuielile care sunt mai mari decât veniturile şi chiar dacă trenul este un transport social, el nu trebuie să genereze datorii. Căutăm soluţii pentru ca întreprinderea să nu mai aibă datorii şi reţineri la achitarea salariilor”, a opinat Gaburici, citat de Moldpres.

Ministrul a venit cu explicaţii şi pe marginea situaţiei din business şi a precizat că pentru a atrage investiţii deja a fost micşorat numărul de controale.

Diploma ministrului Economiei și Infrastructurii a devenit din nou subiect în plenul Parlamentului. Deputaţii liberali au organizat un protest în sala plenului. „Eu înțeleg motivul anumitor persoane de a ține în viață această temă, dar eu nu mă țin de scaune și poziții pentru că experiența mea îmi permite să gestionez Ministerul Economiei şi Infrastructurii și am o echipă care va face față provocărilor”, a spus Gaburici.

Preţ de aproape două ore şeful de la economie a răspuns la întrebările deputaţilor, după care liderii de fracţiuni au avut şi luări de cuvânt.

La finele dezbaterilor, preşedintele Parlamentului a criticat textul moţiunii depuse de socialişti şi a specificat că cifrele care arată o creştere semnificativă în sectorul economic spun totul, restul sunt doar interpretări. “Nu este corect să spui că în 2017 economia a fost în declin, deoarece  în ultimii doi ani economia a avut creşteri notabile. Recolta de grâu în 2017 a fost cea mai mare din ultimii ani. Cu siguranţă nu aşa arată un an al eşecului economic. Dacă nu ne credeţi pe noi poate îi credeţi pe experţii internaţionali şi pe cei de la FMI. Salariul mediu a crescut cu peste 30 la sută în ultimii doi ani, s-au mărit şi pensiile. Economia merge în direcţia corectă şi avem încredere în ministrul Gaburici şi echipa sa. Asigur Guvernul şi ministerul că vom continua să sprijinim programul de guvernare”, a conchis Candu.

Deputaţii socialişti au părăsit sala de şedinţe până la punerea la vot a moţiunii simple.

Moțiunea simplă împotriva Ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a fost depusă la 15 februarie de deputații socialiști care au invocat „situația dezastruoasă” în care se află economia țării în 2017.