Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România va permite atât importul de energie electrică, cât și exportul acesteia.

Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES.

„Am discutat recent la București și despre aspectul energiei electrice și unde urmează să facem investiții. Avem discuții cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții și Băncii Mondiale. Avem o viziune despre cum facem această conexiune care ne va da acces la rețeaua de energie electrică europeană”, a precizat Chiril Gaburici.

Referindu-se la gazoductul Ungheni – Chișinău, ministrul Economiei a afirmat că este important ca acesta să fie operațional până la sfârșitul anului curent. „Trei din cele șapte licitații au fost finalizate săptămâna trecută, alta urma să fie semnată zilele acestea și mai sunt încă trei care trebuie să fie finalizate. Asta înseamnă că pe șapte porțiuni din acest gazoduct vor demara lucrările concomitent, șapte echipe diferite vor face aceste lucrări. Asta ne va permite să fim mai eficienți și să avem acest tronson funcțional în termeni cât mai scurți”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Gaburici, gazoductul va permite conectarea Republicii Moldova nu doar la gazele românești, dar la o piață cu mai mulți furnizori de gaze naturale, iar acest lucru va permite și micșorarea tarifelor.

„Prioritate este asigurarea cu o mai mare independență la capitolul gaze și energie electrică. Nu vrem să depindem doar de un singur furnizor. Dacă vom avea o sursă alternativă de gaze, atunci vom avea acces la o piață mai mare și vom avea și prețuri diferite și vom alege prețurile cele mai bune, ceea ce ne va da posibilitate să avem și tarife mai mici”, a punctat Gaburici.

Lucrările de construcție a conductei Ungheni – Chișinău au demarat la mijlocul lunii februarie curent.