O platformă de comunicare între Ministerul Justiţiei şi Uniunea Avocaţilor din Moldova urmează să fie creată în vederea identificării unor soluţii legislative eficiente, cu respectarea standardelor democratice în domeniu. Asupra constituirii platformei s-a convenit în cadrul unei întrevederi a ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, cu reprezentanţii Uniunii Avocaţilor din Moldova, scrie IPN, citat de trm.md.
În cadrul întrevederii, subiectele de discuție au vizat apelurile publice ale avocaților privind aplicarea excesivă de către judecători a măsurii preventive sub formă de arest sau arest la domiciliu și identificarea unor soluții pentru redresarea acestei situații. În acest sens, a fost abordată promovarea unor modificări legislative ce ar asigura un control judiciar efectiv asupra aplicării măsurilor preventive, dreptul persoanelor la apărare, procesul echitabil și egalitatea armelor părților în proces. De asemenea, au fost puse în discuție soluțiile de consolidare a mecanismelor de autoadministrare a profesiei de avocat.

În mod prioritar, urmează a fi promovate îmbunătățiri la Legea cu privire la avocatură în vederea clarificării prevederilor cu privire la incompatibilitățile avocaților și mecanismul de acces în meserie, eficientizarea mecanismelor de acces la informații ale avocaților și perfecționarea mecanismului de rambursare a cheltuielilor de judecată.