Banca Națională a Moldovei este responsabilă de majorarea prețurilor și tarifelor. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița, la PRO TV Moldova. Șefa Guvernului susține că anume BNM trebuia să mențină controlul asupra creșterii inflației.

Întrebată de ce Moldova este aproape campion în UE la majorarea prețurilor, Gavrilița a spus că subiectul nu este în responsabilitatea Guvernului.

”Aceasta este o întrebare foarte bună pentru Banca Națională. Reamintesc că unicul obiectiv al BNM este managementul inflației sau creșterea prețurilor. Aș sugera să orientăm această întrebare pentru BNM, ce s-a făcut în ultimele cinci luni ca să stăvilim această inflație. (…) Întrebarea este care au fost sau care sunt politicile care trebuie implementate pentru a menține controlul asupra inflației. Nu este o presiune pe BNM sau o încercare de a influența deciziile. BNM într-adevăr este o instituție independentă, dar este principalul regulator care răspunde de nivelul inflației și instrumentele economice pentru menținerea unui nivel rațional de (prețuri)”, a spus Gavrilița.