Începând de astăzi, 11 decembrie, Banca Naţională a Moldovei (BNM) pune în circulaţie bancnota modernizată cu valoarea nominală de 5 lei. Aceasta va fi acceptată ca mijloc de plată fără restricţii. Bancnotele emise anterior, cu valoarea nominală respectivă, se vor afla în circulaţie în paralel cu bancnotele renovate şi vor fi retrase treptat ca rezultat al uzării şi deteriorării, necorespunzătoare circulaţiei.
Modernizarea bancnotei prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare și contrafacere a monedei naționale scrie trm.md.

Designul și mărimea bancnotei sunt identice celor emise anterior. Astfel, pe firul de siguranță metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. În lumină ultravioletă firul metalizat are proprietăți de fluorescență de culoare albastră.

Fluorescența poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt prezentate sigla BNM și textul „BNM”.