Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a subliniat că Republica Moldova își dorește ca Parteneriatul Estic să continue să fie o inițiativă de succes, dar pentru aceasta este nevoie de o viziune de lungă durată care să îmbine aprofundarea atât a dialogului politic, cât și a cooperării sectoriale.

Declarația a fost făcută în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre al Grupului de la Visegrád (V4) și Parteneriatului Estic (PaE), care s-a desfășurat la 6 mai curent, în capitala Slovaciei, orașul Bratislava. În context, șeful diplomației de la Chișinău a confirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui activ la procesul de reflecție privind viitorul Parteneriatului Estic și a remarcat importanța acestei inițiative pentru sustenabilitatea și durabilitatea procesului de reforme,, notează Radio Chișinău.

„Ne dorim ca Parteneriatul Estic să contribuie la o mai mare coeziune între Uniunea Europeană și partenerii săi estici, în special prin mai multe inițiative îndreptate spre îmbunătățirea calității vieții pentru cetățeni și crearea noilor platforme de cooperare în diverse domenii între UE și statele PaE”, a mai declarat Tudor Ulianovschi în cadrul evenimentului.

Ministrul a mai vorbit despre obiectivul de a consolida cooperarea cu UE în sectorul energetic și transporturi, cu accentul pe proiecte investiționale de infrastructură. De asemenea, Tudor Ulianovschi a pledat pentru apropierea calității serviciilor în statele Parteneriatului Estic de standardele UE.

În cadrul reuniunii, la care au mai participat înalţi oficiali din partea instituţiilor europene şi României, discuţiile au fost concentrate pe realizările înregistrate în diverse domenii de cooperare şi coordonare a viziunilor politice privind viitorul PaE, se arată într-un comunicat al MAEIE.

Grupul de la Visegrád a fost instituit în 1991 de Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Obiectivul iniţial al Grupului a fost axat pe acordarea sprijinului reciproc în procesul de integrare europeană. După aderarea la UE în 2004 a celor patru state, Grupul de la Visegrád și-a consolidat statutul său de organizație de cooperare în domeniul politic și cultural.  Reuniunea de la Bratislava a statelor din Grupul Visegrád și Parteneriatul Estic a fost organizată la inițiativa președinției Slovaciei.