La 29 martie curent, în orașul Bender, Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit într-o şedinţă prezidată de delegația regiunii transnistrene, comunică Biroul politici de reintegrare.

În urma examinării aspectelor organizatorice, la propunerea lui Ilia Uvarov, copreședinte al Comisiei din partea Federației Ruse, CUC l-a aprobat în funcția de șef militar superior al forțelor de menținere a păcii din partea Federației Ruse pe colonelul Oleg Leuhin. Acesta l-a substituit pe colonelul Serghei Râbakov, care și-a încheiat deplasarea de serviciu, notează sursa citată de Moldpres.

Ulterior, potrivit agendei de lucru, a fost audiat și aprobat raportul săptămânal privind situaţia în Zona de Securitate pe perioada 22–27 martie 2018, prezentat de Comandamentul Militar Întrunit.

De asemenea, componentele CUC au continuat discuțiile pentru identificarea soluției cu privire la redeschiderea circulației pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc. În acest sens, Delegația Republicii Moldova a propus includerea în proiectul procesului-verbal al ședinței a unui angajament, prin care părțile să-și asume obligația de a nu recurge la orice acțiuni, necoordonate în cadrul CUC, de modificare a infrastructurii, efectivului numeric și componenței structurilor de forță și organelor de drept în perimetrul Zonei de Securitate.

Discuțiile asupra propunerii delegației moldovenești au conturat soluții viabile întru depășirea problemei existente, care au fost agreate, în mare parte, de componentele Comisiei, mai cu seamă de delegația Federației Ruse.

La propunerea părții transnistrene, care a solicitat timp pentru consultări suplimentare, luarea unei decizii a fost transferată pentru următoarea ședință care va avea loc la data de 5 aprilie curent.