De astăzi, proaspetele mămici vor primi cutii cu toate cele necesare pentru îngrijirea nou-născuților, din partea statului. Guvernul a preluat proiectul de succes al fundaţiei lui Vlad Plahotniuc “Edelweiss” – “O nouă viaţă” şi îl va implementa în toată ţara, atât în maternităţile private cât şi cele de stat. Scopul campaniei este de a creşte natalitatea şi de a fi alături de familiile care au nevoie de ajutor, scrie publika.md.

Primele cutii au fost dăruite de ministrul Sănătății Silvia Radu mămicilor care au născut la Spitalul Clinic Municipal numărul 1.

Silvia Radu: Felicitări! Primiţi acest cadou.
Mamă: Mulţumim foarte mult!
Silvia Radu: La mulţi ani! Şi mulţi copii înainte. Asta vă dorim.
Mamă: Să dea Domnul! Mulţumim mult pentru ajutor. Este o iniţiativă foarte bună din partea Ministerului.

Diana Crăciun este cea care a adus pe lume primul copil din acestă maternitate în prima zi de iarnă. Ea a născut o fetiţă perfect sănătoasă pe care a numit-o Andreea.

“Bunul Dumnezeu a vrut să ne-o dăruiască în prima zi de iarnă, ne-a făcut aşa un cadou”, a spus Diana Crăciun, beneficiară.

Tânăra mămică povesteşte că a fost impresionată de gestul celor de la minister care au venit cu daruri pentru fetiţa ei. Femeia mai spune că lucrurile primite îi vor fi de folos.

“Avem aici cremă, ulei, şampon, cele mai utile pentru început. Avem şi hăinuţe aici, multe hăinuţe. Suntem tare mulţumiţi, un gest foarte frumos şi le mulţumim tare mult. Suntem surprinşi de acest cadou, un cadou tare bine-venit”, a spus Diana Crăciun, beneficiară.

Şi Cristina Doncă care a adus astăzi pe lume cel de-al doilea copil al său spune că are în cutie toate cele necesare pentru a-şi îngriji bebeluşul în primele zile ale vieţii.

“Avem căciuliţă, avem body, ciorăpei, avem şi pelincuţe. Asta este prima lui jucărie de pluş. Şi sunt nişte lucruri foarte utile, care o să ne prindă foarte bine. Vă mulţumim din suflet”, a spus Cristina Doncă, beneficiară.

Cutiile-cadou pentru nou-născuţi vor ajunge atât la părinţii care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, cât şi la străinii cu drept de şedere în ţara noastră. Cheltuielile bugetului de stat în acest scop, pentru 2018, vor fi de aproximativ 5,7 milioane de lei, iar pentru anul viitor vor fi necesare aproape 68 de milioane de lei

“Avem iniţiat acest program de la 1 decembrie. În această lună vom repartiza 2.843 de cutii pentru nou-născuţi. Aceasta iniţiativă a Ministerului este pentru a încuraja natalitatea în Republica Moldova şi pentru a ajuta părinţii în primele zile de viaţă a copiilor”, a spus Silvia Radu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

“Probabil că toate mămicile care nasc la noi în instituţie sunt extrem de bucuroase începând de astăzi, este început de iarnă şi început de un proiect guvernamental “O nouă viaţă”. Este foarte motivant să creşti natalitatea şi mai ales pentru pacientele care nasc şi au strict necesarul pentru nou născuţi”, a spus Alina Bejan, vicedirector IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1.

Anul trecut, în Moldova s-au născut peste 30 de mii de copii.