Moldova greșește dacă se inspiră din modelul anticorupției românești. Opinia a fost expusă de către politologul de la București Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial publicat pe romaniacurata.ro. Expertul susține că singura cale de a rezolva problema corupției, este implementarea reformelor în mai multe domenii de bază, iar dorința actualei puteri de a politiza funcția de procuror general nu va da rezultate.

“Corupția va fi rezolvată de reforme, reforme administrative în cazul achizițiilor publice, reforme în domeniul energiei, reforme în domeniul economic. Justiția e o arie importantă care trebuie reformată, dar nu instrumentul care va ajuta la reforma celorlalte, cum nu s-a întâmplat nici în Balcani, nici în Ucraina. Nici măcar în România sau Bulgaria. Justiția va fi ultima unde se vor vedea rezultate, din păcate”, spune Alina Mungiu-Pippidi.

Politologul a mai menționat că progresele care s-au făcut în Moldova au fost de exemplu reformele din domeniul bancar, și asemenea reforme trebuie să continue.