Blocurile din capitală rămân fără termoizolare, până când „se vor trezi” cei de la Guvernare. Potrivit primarului general Ion Ceban, sunt unele probleme pe partea de legislație cu privire la semnarea acordurilor cu asociațiile locative.

„Până când am pus prioritate pe instituțiile sociale în primul rând, pe școli și grădinițe și spitale. Acum sunt în licitație „3 spitale municipale, în cadrul Proiectului “Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, inițiat de Primăria municipiului Chișinău. Pentru aceste lucrări vor fi cheltuiți circa 145 de milioane de lei. Este vorba de: IMSP ”V. Ignatenco”, IMSP SCM ”Sfânta Treime”, IMSP SCM nr.1. Câștigătoare în urma licitație internaționale organizată, a fost desemnată Compania „Amina & S Services” din Azerbaidjan, deja a fost semnat contractul”, a subliniat primarul general.

Avem multe grădinițe și multe școli. Când vom avea claritate pe partea de legislație, vom reveni și la blocurile de locuit. Conjunctura se schimbă. În cazul în care anterior era o stabilitate anumită pe zona guvernamentală, era să fie altfel”, a declarat Ceban în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

Lucrările de intervenție din partea antreprenorilor se vor desfășura pe parcursul a 18 luni și constau în măsuri de izolare exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; sisteme de contorizare inteligentă, restabilirea rețelelor inginerești.

„Vor fi aplicate tehnologii de ultimă generație în materie de energie verde care vor diminua esențial emisiile nocive pe fiecare din instituții.
Desfășurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de lucru și activitatea instituțiilor beneficiare. Este vorba de ultimul lot din cadrul Proiectului “Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, în total fiind termoizolate 23 de instituții sociale”, a conchis edilul anterior.

Valoarea totală a Proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mil. Grant).