Persoanele asigurate vor beneficia gratuit de peste o mie de denumiri comerciale de medicamente, care se conțin în lista medicamentelor compensate, anunțată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Medicamentele incluse se referă la maladiile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancer, maladiile aparatului respirator, digestiv, un șir de maladii rare. Declarația aparține Tatianei Zatîc, șef de direcție la Ministerul Sănătății, transmite IPN și Radio Chișinău.

Potrivit ei, atunci când s-a luat decizia de a include medicamentele în lista celor compensate, s-a ținut cont de principalele probleme ale sistemului de sănătate. De asemenea, copii vor beneficia gratuit de medicamente. „S-a pus accent pe asigurarea cu medicamente compensate a copiilor cuprinsă între 0-18 ani, gravidelor cu medicamente care se prescriu cu scop profilactic până în a 12-a săptămână de sarcină”, a menționat funcționara.

„Prin aceasta avem ca scop de a menține starea de sănătate a celor care deja s-au îmbolnăvit sau să prevenim anumite complicații pentru că este foarte important să menținem calitatea vieții populației care suferă de o oarecare maladie, de a proteja financiar aceste categorii de oameni”, a declarat Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2.

Denis Valac, vicedirector al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a declarat că în lista medicamentelor compensate sunt incluse 148 de denumiri comune internaționale ceea ce presupune peste o mie de denumiri comerciale de medicamente. Potrivit lui, pentru a beneficia de medicamente gratuite, pacientul trebuie aibă statut de persoană asigurată, să primească de la medicul de familie sau medicul specialist o rețetă compensată și cu aceasta poate merge în cele peste o mie de farmacii pentru a-și ridica medicamentul.

Reprezentantul CNAM susține că pentru această inițiativă a fost estimată suma de 60 de milioane de lei. Totodată, Denis Valac menționează că odată cu aplicarea acestei măsuri costul poliței de asigurare medicală nu se va schimba.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacienții pot beneficia de medicamente gratuite pentru pneumonie, bronșita cronică simplă şi mucopurulentă cu exacerbare, astmul bronșic, hepatita cronică, fibroză și ciroza hepatică, pancreatita cronică, gastrita, ulcerul gastric și ulcerul duodenal, scleroza multiplă, mielopatia, boala cerebrovasculară, encefalopatia mixtă cronică, artrita reumatoidă, reactivă și psoriazică, guta, pielonefritele acută și cronică, diabetul zaharat și complicațiile lui (neuropatia, nefropatia, angiopatia diabetică), tratamentul depresiei, demenței (bolii Alzheimer), maladiilor cardiovasculare, respiratorii (bronho pneumopatie cronică obstructivă, astm bronșic), aparatului digestiv (inclusiv hepatită și ciroza hepatică), aparatului locomotor (osteoartrită, artrită reumatoidă), bolilor endocrine.