Prim-ministrul Pavel Filip i-a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, în care felicită România cu prilejul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, despre care afirmă că reprezintă ”o etapă de mare responsabilitate, dar și o ocazie deosebită de afirmare”.

Pavel Filip și-a exprimat speranța că, pe parcursul Președinției române a Uniunii Europene,  Republica Moldova va avansa în relațiile sale cu UE și își va consolida poziția în cadrul Parteneriatului Estic. De asemenea, premierul de la Chișinău a salutat intenţia Preşedinţiei române de a lansa reflecţii strategice cu privire la viitorul cooperării cu țările Parteneriatului Estic.

Pavel Filip și-a exprimat încrederea că mandatul României va fi o oportunitate atât pentru avansarea agendei europene a Republicii Moldova, cât și pentru aprofundarea cooperării bilaterale.

România a preluat, la 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene, una dintre cele șapte instituții europene, care, alături de Parlamentul European și Comisia Europeană, este responsabilă pentru negocierea legislației europene.