Agenția ONU pentru refugiați a respins criticile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în legătură cu ajutorarea refugiaților ucraineni din Republica Moldova. Ofițerul de legătură cu autoritățile publice de la Chișinău al Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR), Sergiu Găină, a declarat, pentru Europa Liberă, că UNHCR a oferit până acum indemnizații lunare unui număr de 51 de mii de refugiați, iar 8 mii dintre ei au primit indemnizația lunară și a doua oară.
Săptămâna trecută, Grosu a declarat, într-un interviu pentru postul public de radio, că Agenția ONU pentru refugiați acționează foarte lent și din 92 de mii de refugiați au primit ajutoare doar 30 de mii.
La rândul său, oficialul UNHCR a declarat că președintele Parlamentului operează cu cifre vechi de două-trei săptămâni.
”Capacitatea de înregistrare este destul de mare, dar nu există foarte mulți doritori. Numărul de oameni în așteptare este mult mai mic decât a fost la început,” a spus Găină.
Ofițerul de legătură al Agenției ONU a mai declarat că, mulți dintre refugiații ucraineni dispun de resurse financiare proprii, alții lucrează la distanță sau și-au găsit un loc de muncă în Moldova și, prin urmare, nu au solicitat deocamdată asistență. Unii dintre refugiați nu au acte de identitate și înregistrarea lor durează mai mult.