Numărul infracțiunilor de corupție cu implicarea polițiștilor a scăzut în ultimul an cu 40%. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Alexandru Pânzari, care a anunțat despre lansarea campanie de informare și sensibilizare „NU acceptăm corupția în Poliție!”.

În cadrul unei conferințe de presă, conducerea IGP a specificat că acțiunea are drept scop prevenirea și conștientizarea riscului de a oferi și de a accepta mita. Campania va fi desfășurată în trei etape și prevede instruirea angajaților în cadrul a 56 de ateliere de lucru și informarea persoanelor din toate localitățile țării, scrie Moldpres.

„Inițiativa se adresează atât polițiștilor, cât și cetățenilor, întrucât darea și luarea de mită constituie o infracțiune și este pedepsită prin lege. În ultimii trei ani, poliția trece printr-un amplu proces de modernizare. Una dintre priorități este întărirea capacităților de prevenire și combatere a acțiunilor de corupție. În cadrul IGP există o structură care se ocupă de combaterea corupției în rândul polițiștilor, totuși mizăm pe măsurile de prevenire și sensibilizare”, a spus Pânzari.

De asemenea, șeful IGP a remarcat că, anul trecut, a crescut și numărul denunțurilor făcute de polițiști privind tentativele de mituire. „În total, au fost înregistrate 70 de denunțuri, față de 17 în anul 2017. Vin cu un apel către cetățeni și polițiști, să nu ofere și să nu accepte mita și să fie alături de cei care luptă cu fenomenul corupției”, a afirmat Alexandru Pânzari.

La rândul său, șeful Direcției Inspectare Efectiv al IGP, Eugeniu Piterschi, a menționat că instituția apreciază mult angajații care dau dovadă de profesionalism și integritate, de aceea polițiștii care au făcut cele mai multe denunțuri au primit astăzi diplome. „În cadrul conferinței vor fi menționați cinci oameni ai legii care au raportat cele mai multe acte de corupție. Vom acorda și în continuare diverse stimulări pentru angajații responsabili”, a subliniat Piterschi.

Potrivit datelor IGP, anul trecut, au fost inițiate 69 de cauze penale pentru acte de corupție în privința polițiștilor, față de 112 dosare pornite în anul 2017.