De la începutul sezonului rece, 13 persoane au murit de gripă, iar numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit a ajuns la 889, comunică MOLDPRES.

Șeful de secție în cadrul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Ştefan Gheorghiță, a specificat că, la momentul actual, în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie. În ultima săptămână au fost înregistrate patru cazuri de deces, confirmate cu virusul gripal A(H1N1) la două persoane din capitală, una din raionul Ungheni și una din raionul Șoldănești. Toate persoanele nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

În săptămâna 28 ianuarie-3 februarie 2019, au fost înregistrate 348 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 65 confirmate de laborator. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale a anunţat că supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la autotratament.

Gripa a afectat și țările vecine, Ucraina și România. Astfel, în România au decedat din cauza virusului gripal 79 de persoane.