Guvernul condus de Natalia Gavrilița își dorește prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus Gazprom. Despre aceasta șefa cabinetului de miniștri a declarat la o întrevedere cu autoritățile locale din raionul Cimișlia. Gavrilița a recunoscut că prețul gazelor pe piața internațională este unul mult prea mare.

“Noi avem posibilitatea să accesăm gaze naturale și resurse energetice din surse alternative. În octombrie, când am avut criză, pentru prima dată am reușit să accesăm piața internațională a gazelor naturale, noi putem să mergem pe piața spot și să accesăm gazele naturale. Dar problema cea mare este că prețurile sunt foarte înalte. Am văzut că acum scad un pic, dar oricum sunt mult mai mari, decât prețul inclus la moment în tarif. De aceea noi ne dorim prelungirea contractului, sperarăm că după 1 mai va continua contractul”, a declarat Gavrilița.

Potrivit protocolului adițional contractului semnat de țara noastră cu Gazprom, până la data de 1 mai, partea moldovenească urma să realizeze un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz față de compania rusească, în baza căruia urma să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor. Potrivit reprezentanților Guvernului, războiul din Ucraina ține la distanță companiile străine de audit, care nu acceptă să vină acum în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Chișinăul nu reușește să respecte prevederile contractuale. Anterior, guvernarea spunea că nu are un răspuns de la Gazprom, dacă gigantul rus va continua livrarea gazelor după 1 mai.