Una dintre cele mai mari întreprinderi din autoproclamata RMN – Uzina Metalurgică Moldovenească (de la Râbniţa) – a fost scoasă din lista de sancţiuni a Ucrainei. Această decizie a Consiliului Securităţii şi Apărării Naţionale a fost aprobată în ajun de preşedintele ucrainean şi a intrat în vigoare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, citată de Radio Chişinău, din listă au fost excluse în total opt întreprinderi “în legătură cu atingerea obiectivului de introducere a sancţiunilor şi din motive tehnice, deoarece majoritatea companiilor menţionate şi-au încetat activitatea economică”.

Uzina a ajuns în lista de sancţiuni la sfârşitul lunii mai 2018 la iniţiativa Asociaţiei întreprinderilor metalurgice “Ukrmetallurgprom”, care a propus interzicerea exportului de fier uzat din Ucraina din cauza deficitului acestuia pentru uzinele din ţară.

Preşedintele asociaţiei, Alexandr Kalenkov, a propus interzicerea exportului de fier uzat în Transnistria.

“De fapt, aceasta este o chestiune politică, care trebuie soluţionată astăzi, deoarece multe materii prime strategice sunt exportate în republica nerecunoscută, unde sunt transformate în produse finite şi exportate pe aceleaşi pieţe în care concurăm. În plus, întreprinderile transnistrene sunt subvenţionate complet: atât pentru gaze (subvenţionate de Rusia), cât şi pentru energia electrică. Având în vedere acest lucru, nu putem admite să exportăm atâta fier uzat în Transnistria. Dacă vom crea o listă de restricţii privind exportul de mărfuri cu Rusia, probabil că este logic să facem acest lucru şi în ceea ce priveşte Transnistria”, a spus el.

Potrivit decretului preşedintelui ucrainean, “măsurile economice speciale şi alte măsuri restrictive” au fost introduse faţă de 294 întreprinderi ruseşti (inclusiv UMM) “pentru o perioadă de trei ani sub formă de blocare a activelor, restricţionarea operaţiunilor comerciale, prevenirea retragerii capitalului din Ucraina, suspendarea executării angajamentelor economice şi financiare, precum şi interzicerea achiziţiilor publice”.

INFOTAG precizează: Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost construită în 1985 şi până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacităţile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oţel şi tot atâtea laminate. La începutul anului 2015, uzina a revenit “în proprietatea statului transnistrean. Fostul proprietar, holdingul rusesc “Metallinvest” al omului de afaceri Alişer Usmanov, a cedat Transnistriei uzina pentru un preţ simbolic, cu pierderi de $4 mil.

În 2018, uzina a produs aproape 502,9 mii tone de oţel şi 497,9 mii tone de laminate, fiind cu 7,1% şi, respectiv, 10,3% mai mult comparativ cu anul 2017.