Circa 5400 de persoane din capitală au ajuns săptămâna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de viroze a crescut cu peste 10% față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat aproape 4900 de cazuri.

„Cei mai afectați sunt copiii cu vârste de până la 4 ani, la care au fost înregistrate aproximativ 1300 de cazuri. Alte peste 1500 de cazuri s-au stabilit la copiii între 5 și 14 ani. În această perioadă, 103 bolnavi au fost spitalizați. Totodată, au fost raportate 205 cazuri de gripă. La fel, s-a înregistrat un caz de deces. Este vorba de un bărbat de 32 de ani, care nu a fost vaccinat”, a spus Olaru.

Tot săptămâna trecută, în capitală, s-au înregistrat nouă cazuri de tuberculoză și 39 de cazuri de varicelă.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, populaţia şi personalul medical sunt îndemnați să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.