O comisie specială va verifica autenticitatea diplomelor de studii medicale eliberate de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie. Necesitatea a apărut în urma infomațiilor difuzate în presă precum că în Israel au fost reţinuţi mai mulţi medici cu diplome false, eliberate în Republica Moldova şi Armenia.

Potrivit agenţiei INFOTAG, citată de Radio Chișinău, cu referire la surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în afară de specialiştii din domeniul medicinei, din comisie vor mai face parte reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Comisia va examina toate dosarele studenţilor din cadrul universităţii, de la admitere până la eliberarea diplomelor de licenţă.

Reprezentanţii USMF au menţionat că în investigațiile jurnalistice despre medicii şi farmaciştii din Israel s-a făcut referire la Republica Moldova fără probe concludente, fapt ce prejudiciază imaginea ţării şi a instituţiei şi dezinformează publicul. Mai mult chiar, instituţia nu a înregistrat nicio solicitare oficială din partea Statului Israel cu privire la confirmarea sau infirmarea veridicităţii actelor de studii, eliberate unor persoane implicate în acest caz.

INFOTAG precizează: În Israel au fost reţinuţi 40 de medici şi farmacişti, care au lucrat timp de mai mulţi ani în baza diplomelor eliberate în Moldova şi Armenia. În investigaţiile jurnalistice se spune că medicii reţinuţi au primit diplome pentru doi ani de studii, în loc de şase ani.