Mai multe străzi din capitală vor avea benzi de circulație rutieră dedicate transportului public. O dispoziție în acest sens a fost semnată ieri.

Potrivit primarului general Ion Ceban, benzile dedicate vor fi aplicate în regim de testare pe următoarele coridoare:

•  Str. Alba Iulia – str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia

•  Str. Calea Ieșilor – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – bd. Constantin Negruzzi – bd. Iurie Gagarin – bd. Decebal;

•  Bd. Mircea cel Bătrân – str. Alecu Russo – Bogdan Voievod – bd. Renașterii Naționale;

•  Str. Vasile Alexandri – șos. Hâncești – str. Gheorghe Asachi.

„La etapa actuală, se definitivează și se coordonează cu poliția rutieră schița de proiect pentru coridorul „str. Alba Iulia – str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia”.

Celelalte trei coridoare la fel sunt în proces de elaborare și definitivare a proiectării. În procesul de elaborare a proiectelor se ține cont de recomandările raportulului PNUD Moldova „Viziunea strategică și foaia de parcurs pentru extinderea benzilor dedicate pentru transportul public din Municipiul Chișinău”, elaborat la solicitarea Primăriei Chișinău”, a declarat Ceban.

Anterior, benzi dedicate pentru transportul public au fost trasate pe bd. Grigore Vieru – str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni şi str. Alexandr Puşkin.

„Benzile dedicate au ca scop să faciliteze majorarea vitezei de deplasare a transportului public și transportarea călătorilor în timp util. Totodată, implementarea acestui proiect va încuraja cetățenii să utilizeze transportul public și ar reduce numărul de autovehicule personale care circulă pe străzile municipiului Chișinău, eliberând și trotuarele de autovehiculele parcate”, a conchis edilul.