Un militar al Armatei Naţionale din contingentul KFOR-10 s-a clasat pe locul II la competiţia DANCON March (Danish Contingency), organizată de militarii din Danemarca.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, comandantul contingentului, locotenentul major Vasile Olari a reuşit să ajungă la finiş în 2 ore 22 de minute, fiind depăşit de reprezentantul armatei austriece. Locul trei a fost obţinut de un militar din Polonia, notează Radio Chişinău.

Potrivit locotenent-colonelului Ion Godoroja, la competiţie s-au înscris militari din 28 de ţări participante la operaţiunea KFOR, Armata Naţională fiind reprezentată de 10 ofiţeri şi subofiţeri. Aceştia au parcurs distanţa de 26 de kilometri, în localitatea Novo Selo, Kosovo, purtând în spate rucsacuri de campanie cu greutatea de 10 kilograme.

Potrivit regulamentului, participanţii au achitat o taxă simbolică de 20 de euro. Banii colectaţi au fost donaţi veteranilor de război ai armatei daneze şi unei şcoli din Kosovo, în care îşi fac studiile copii cu nevoi speciale.

DANCON March este o tradiţie a armatei daneze care datează din 1972. Până în prezent, marşul a avut loc în Bosnia, Kosovo, Irak, Afganistan, precum şi în alte ţări în care armata daneză a detaşat trupe.

Pacificatorii Armatei Naţionale, detaşaţi în misiunea KFOR, participă la DANCON March începând cu anul 2014.