Astăzi, 15 ianuarie, este marcată Ziua Naţională a Culturii. În acest context, la Chişinău vor avea loc mai multe evenimente culturale. Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naştere a marelui poet Mihai Eminescu, scrie trm.md.
Potrivit secretarului de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, de Ziua Naţională a Culturii va avea loc Gala Premiilor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Tradiţional, această zi începe cu depuneri de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, deoarece Ziua Naţională a Culturii coincide cu data de naştere a marelui poet român. Vor avea loc tradiţionalele recitaluri de poezie la bustul lui Mihai Eminescu. Începând de astăzi şi până la sfârşitul lunii, în mai multe instituţii vor fi diverse evenimente organizate de muzee, biblioteci, teatre, instituţii concertistice, prezentări de carte, serate de creaţie şi întâlniri cu marii scriitori. În fiecare an Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării desfăşoară Gala Premiilor. Anul acesta vom veni şi cu unele inovaţii în ceea ce ţine de oferirea premiilor, vom avea mai multe domenii pe care vrem să le acoperim. Vom diversifica gama de premii ce le acordă Ministerul Educaţiei”, a declarat Andrei Chistol.

Şi Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu” din Chişinău a pregătit pentru anul 2019 un program variat. Primele acţiuni vor începe astăzi.

„Vom începe suita de manifestări în ziua de 15 ianuarie cu recital la bustul lui Mihai Eminescu. Ulterior, vom vernisa o expoziţie la rondul de la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Suita de evenimente va continua la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”. În după amiaza zilei va avea loc o altă expoziţie „O sută de cămăşi tradiţionale basarabene”, proiect coordonat de cercetătoarea în domeniul etnografiei, Varvara Buzilă. Tot pe 15 ianuarie vor urma un şir de alte evenimente dedicate zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu”, a menţionat directorul Institutului Cultural Român ,, Mihai  Eminescu” din Chişinău, academicianul Valeriu Matei.

Acţiuni culturale sunt programate şi la Centrul Academic Internaţional ,,Mihai Eminescu” din capitală, unde pe 15 ianuarie are loc ediţia a doua a campaniei „Citim Eminescu”.

Ziua Naţională a Culturii este sărbătorită în acest an pentru a şaptea oară. Această zi a fost instituită prin decizia din 12 aprilie 2012 a Parlamentului Republicii Moldova şi are drept scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Ziua Naţională a Culturii este celebrată în diferite state în mod diferit.