Zeci de profesori din mai multe localități din țară nu și-au primit salariile încă din luna august, din cauza că Primăriile locale au rămas fără bani sau că nu au primit banii de la Ministerul Finanțelor. Cel puțin asta declarat primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței Primăriei Chișinău de astăzi.

Edilul spune că nu știe care este situația de fapt, dar realitatea se vede în teren. „Care este situația nu știm, că Ministerul nu are bani, sau este alta situație, nu cunoaște nimeni.

Sunt foarte multe primării, unde profesorii nu au primit banii încă din luna august. Sunt foarte multe Primării care nu mai au bani, pentru a achita mentenanța, pentru a achita salariile, proiecte și altele. Presiunea este și pe municipiul Chișinău, unde majoritatea proiectelor sunt multianuale. Noi am preîntâmpinat agenții economici că plățile le vom efectua în funcție de veniturile care vine, dar prioritate vor fi salariile, prestațiile sociale și întreținerea instituțiilor.

Totodată, din data de 09 decembrie din anul curent, transferurile de la bugetul de stat sunt primite cu specificația în destinația plății și anume, pot fi finanțate doar pentru anumite tipuri de cheltuieli: Cheltuieli de personal; Prestații sociale; Servicii energetice și comunale; Servicii de locațiune; și Servicii financiare.

Astfel este condiționată destinația executării cheltuielilor conform clasificații economice, respectiv, alte tipuri de cheltuieli ca de exemplu alimentația copiilor/elevilor sau reparații în instituții educaționale, nu pot fi finanțate”, a declarat Ceban.

Primarul a solicitat să fie transferate plățile. „Oamenii au facturi, oamenii au sărbători. Nu vă bateți joc de oameni”, a conchis edilul.

Amintim că sute de profesori din capitală nu și-au primit salariile pentru luna trecută din cauza Ministerului Finanțelor și a unor erori din sistemul guvernului. Primarul a precizat că încă la ziua de sâmbătă, din cele 120 mln pentru salarii la profesori, care stăteau în sistemul de plată de pe 6 decembrie, Ministerul Finanțelor a transferat Primăriei doar 50 mln. Restul 70 de milioane sunt neachitate încă.