Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită Guvernului să se implice în mod de urgență în problema majorării prețului la pâine. Vicepreședintele comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară, Radu Mudreac, a declarat că această creștere, anunțată în ajun de combinatul de panificație din Bălți, este una nejustificată, deoarece în acest an avem o roadă record de grâu.   

” Solicităm Guvernului și structurilor parlamentare să intervină în mod de urgență astăzi și nu mâine, că mâine poate fi târziu, de a clarifica ce stă la baza acestui preț. Astăzi nu sunt premise pentru creșterea prețului la pâine”, a declarat deputatul. 

Mudreac a menționat că fracțiunea BCS va solicita și audieri în Parlament pe marginea acestui subiect. Parlamentarul a precizat că majorarea prețului la produsul social de bază va afecta în primul rând cetățenii cu venituri mici. 

Potrivit datelor prezentate de vicepreședintele comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară, în acest an avem o roadă de 1,5 mln de tone de grâu, în 2020, an secetos, s-au strâns 560 de mii de tone, iar în 2019 – 1,2 mln de tone de grâu. 

Mudreac a precizat că roada bogată de grâu din acest an s-a datorat susținerii suplimentare de peste 300 de milioane de lei, acordată de guvernarea anterioară pentru pregătirea semănatului de toamnă.

Amintim, în ajun combinatul de panificație din Bălți a majorat prețul la două tipuri de pâine. Creșterea medie este de 25 de bani sau cu 5,5%.