Geniștii Armatei Naționale au lichidat, în ultimele săptămâni, 32 de obiecte explozive și 114 cartușe de diferit calibru în municipiile Chișinău și Bălți, precum și în localitățile din raioanele Anenii Noi, Orhei, Dubăsari, Strășeni, Ialoveni, Sângerei, Fălești, Ungheni și Hâncești.

Potrivit șefului Serviciului Geniu al Armatei Naționale, Igor Livițchi, în a doua jumătate a lunii martie, geniștii au intervenit în satul Cocieri, raionul Dubăsari, unde un localnic a găsit în grădina sa mai multe obiecte explozive. În rezultatul cercetării solului, geniștii au identificat o grenadă de mână RKG-3, o grenadă VOG-17, un focos UZRGM și 114 cartușe de diferit calibru. Munițiile, care datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au fost nimicite în condiții de siguranță. 

În aceeași perioadă, grupa de geniști din Brigada de infanterie motorizată ”Moldova”, a fost solicitată în satul Grigorești, raionul Sângerei, unde localnicii au depistat în pădurea din apropiere un proiectil de artilerie, calibru 122 mm și o bombă de aruncător, calibru 120 mm.

Aceeași echipă s-a deplasat, la 1 aprilie curent, într-un cartier din municipiul Bălți, pentru a evacua o bombă de aruncător, calibru 82 mm. Muniția a fost descoperită în urma unor săpături pe strada Burebista din oraș și prezenta pericol pentru localnici. 

Statisticile MA arată că de la începutul anului până în prezent au fost executate 35 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost distruse 120 de obiecte explozive de diferite tipuri și 7 999 de cartușe pe întreg teritoriul țării.