Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI instalează, începând de astăzi, corturi anticaniculă în sectoarele capitalei, comunică MOLDPRES.

Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a menţionat pentru agenţie că punctele de reabilitare urmează a fi amenajate în cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău, dar și la Bălți, Cahul și Comrat.

Corturile vor lucra zilnic de la ora 11.00 până la 18.00. În capitală acestea pot fi vizitate de oameni pe următoarele adrese: sectorul Botanica – în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”, sectorul Centru – în prejma „Pieții Centrale”, sectorul Râșcani – în apropierea „Pieții Matei Basarab”, sectorul Ciocana – pe strada Ginta Latina nr. 18 și sectorul Buiucani – pe strada Calea Ieșilor nr. 1.

Puşcaşu a menţionat că scopul amenajării unor astfel de puncte este de a proteja populația de efectele nocive ale caniculei, în special în orele amiezii.

Potrivit medicilor, pentru a preveni efectele negative ale caniculei și insolației, persoanele trebuie să evite expunerea excesivă la soare între orele 11.00-18.00, să poarte pălării de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise, să bea cel puțin doi litri de lichide, să evite băuturile cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr și să consume cât mai multe fructe și legume.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat acum două zile Cod Galben de caniculă pentru perioada 11-16 iunie, predominant în raioanele centrale și de sud. În această perioadă, temperatura maximă a aerului va atinge 34 de grade.

Specialiştii estimează că luna iunie curent ar putea deveni cea mai caldă din ultimii ani, o avertizare de caniculă fiind mai puţin obişnuită pentru această perioadă.