Acordul în domeniul securităţii sociale dintre R. Moldova şi Germania, care a fost ratificat recent de Bundestagul german, va intra în vigoare la 1 martie curent, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), notează Radio Chişinău.

Potrivit unui comunicat al CNAS, acordul bilateral prevede condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş, precum şi pensiei şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state. Astfel, persoanele care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare, conform legislaţiei acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova.

Fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

În prezent, Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, în anul 2017 a fost semnat acordul cu Turcia, care va intra în vigoare după finalizarea tuturor etapelor procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.