Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova în vederea consolidării sistemului judecătoresc a fost discutat, astăzi, de reprezentanții  fracțiunilor parlamentare cu membrii delegației Comisiei de la Veneția.
Delegația se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 5 – 6 februarie curent,  în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția a avizului  asupra proiectului de modificare și completare a Legii Supreme, care va fi examinat la sesiunea din 16 -17 martie 2018.
Potrivit proiectului, judecătorii instanţelor judecătoreşti vor fi numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, judecătorii care au susţinut concursul sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă.
Totodată, modificările prevăd că Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. La fel, deciziile privind numirea judecătorilor şi cariera acestora trebuie să fie adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit şi a unei proceduri transparente. Promovarea şi transferul judecătorilor se va  face numai cu acordul acestora.
O altă completare se referă la consultarea Consiliului Superior al Magistraturii în procesul elaborării, examinării, aprobării şi modificării bugetului de stat în partea ce ţine de alocarea mijloacelor financiare instanţelor judecătoreşti.
De asemenea, se propune modificarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii, care va fi constituit din judecători, aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor, reprezentând toate nivelurile instanţelor judecătoreşti, şi reprezentanţi ai societăţii civile cu experienţă în domeniul dreptului. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv. În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din judecători şi profesori titulari aleşi pentru o perioadă de 4 ani. Totodată, din componența Consiliului Superior al Magistraturii vor fi excluși Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul justiţiei şi Procurorul general.
Delegația Comisiei de la Veneția s-a întâlnit cu deputați din opoziția parlamentară, care a fost reprezentată de Roman Boțan, Ion Casian, Maria Postoico, Tudor Deliu și Vladimir Țurcan. Poziția majorității parlamentare a fost expusă de către deputații Marian Lupu, Raisa Apolschii, Igor Vremea și Sergiu Sîrbu.