Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, preia conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru un mandat de șapte ani, începând cu 30 noiembrie curent, scrie ziarulnational.md.

Parlamentul l-a numit astăzi pe Armașu în funcția de guvernator al BNM, după ce Sergiu Cioclea și-a prezentat demisia săptămâna trecută, invocând motive personale.

Octavian Armașu a promis că „va depune toate eforturile să avem relații bune cu toate instituțiile financiare internaționale”.

Întrebat de deputatul liberal-democrat, Iurie Țap, dacă BNM, sub conducerea sa, va publica Raportul Kroll-2, Octavian Armașu a răspuns că BNM este „în imposibilitate” s-o facă, deoarece raportul este parte a investigațiilor care au loc la Procuratura Generală în privința furtului miliardului.

Deputata Maria Ciobanu și-a exprimat speranța că Armașu „nu va contribui cu experiența sa” la scheme de genul jafului bancar sau cel puțin nu le va acoperi, iar spicherul Andrian Candu a ținut să-i răspundă: „Dle Armașu, nu vă faceți griji. Furtul miliardului a avut loc atunci când PLDM era la guvernare. PLDM nu mai este la guvernare”.

Iurie Țap a amintit că din alianța de guvernare de atunci făcea parte și Partidul Democrat, iar Andrian Candu a votat, din calitatea sa de ministru al Economiei, decizii care vizau această problemă.

Reprezentanții liberal-democrați administrau în 2014 domeniul financiar și Banca de Economii, a continuat spicherul.