Autorităţile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forţelor de ordine, inclusiv aproximativ 8.000 ofiţeri şi 12 vehicule blindate la Paris, înaintea noii serii de proteste de sâmbătă, organizate de Mişcarea “Vestelor Galbene”, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi, scrie Mediafax.

Peste 31.000 de persoane participă sâmbătă după-amiază la protestele antiguvernamentale din Franţa ale mişcării “Vestelor Galbene”, care până în acest moment au fost mult mai liniştite comparativ cu cele din urmă cu o săptămână, potrivit autorităţilor, informează presa franceză.

Prefectura de Poliţie din Paris a raportat la ora locală 14:00 (ora României, 15:00) că au fost reţinute preventiv 581 de persoane, dintre care 423 plasate în detenţie preventivă.

Potrivit datelor anunţate de poliţie în jurul orei locale 13:30 (ora României, 14.30), prezenţa la proteste este sensibil mai redusă decât în urmă cu o săptămână, când la aceeaşi oră erau 36.000 de protestatari.

Aproape 700 de oameni au fost reţinuţi preventiv pe întreg teritoriul Franţei, dintre care 575 în Paris. Dintre aceştia, 272 au fost luaţi în custodie.

Poliţia a efectuat numeroase percheziţii şi a confiscat căşti, măşti de gaze şi diverse obiecte considerate periculoase.

Un bărbat a fost rănit după ce a fost lovit de o maşină care încerca să treacă printre protestatarii aflaţi în faţa unui magazin din localitatea Morières-les-Avignon din sud-estul Franţei, informează cotidianul Le Figaro, citând presa locală.

Potrivit postului LCI, bărbatul, care are între 50 şi 60 de ani, a fost transportat la spital.

UPDATE 13.16 Poliţia a intervenit în forţă pentru a opri protestatari ce încercau să se apropie de Palatul Elysee

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au împins înapoi cu scuturile mai mulţi protestatarei ce încercau să se apropie de Palatul Elysee de la Paris, sediul Preşedinţiei Franţei, informează The Associated Press.

Protestatarii au încercat iniţial să mărşăluiască pe bulevardul Champs-Elysees spre Palatul Elysee, însă au fost opriţi de forţele de ordine. În aceste condiţii, un grup de câteva sute de manifestanţi au pătruns pe străzile adiacente în încercarea de a evita de cordonul de poliţie, însă au fost de forţele de ordine cu gaze lacrimogene.

În pofida câtorva incidente violente, cei mai mulţi manifestanţi demonstrează paşnic şi nu există semne care să indice o potenţială escaladare a violenţelor sporadice, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă trecută.

În jurul orei locale 12:00 (ora României, 13:00), autorităţile au anunţat că până acum au reţinut preventiv 514 de persoane, dintre care 272 au fost luate în custodie de poliţie.

Ştirea iniţială:

O serie de muzee, inclusiv Luvru, cât şi Turnul Eiffel, au fost închise înainte de protestele antiguvernamentale de sâmbătă, relatează postul BBC News.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că se aşteaptă la o prezenţă mai redusă la protestele de sâmbătă comparativ cu cele de weekendul trecut, estimând aproximativ 10.000 de manifestanţi.

“Zece mii nu sunt poporul – nu sunt Franţa”, a declarat ministrul.

După două săptămâni în care au fost blocate şosele, sâmbăta trecută, la Paris, protestele au devenit cele mai violente din ultimii 50 de ani. Franţa a fost şocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule îm confruntări cu forţele de ordine. Arcul de Triumf a fost vandalizat.

Aproximativ 135.000 de persoane au participat sâmbăta trecută la protestele organizate în Franţa de Mişcarea “Vestelor Galbene”, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai. Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul francez de Interne.

Informaţiile disponibile sâmbătă dimineaţă par să confirme estimările ministrului de Interne, străzile Parisului fiind mai liniştite decât în weekendurile trecute.

Câteva sute de persoane s-au strâns deja pe bulevardul Champs-Elysées şi protestează paşnic.

Presa franceză relatează că peste 300 de persoane au fost oprite pentru identificare şi percheziţionare de forţele de ordine, iar 32 de persoane au fost reţinute.

Forţele de ordine au confiscat deja mai multe măşti de gaze şi căşti de la unii protestatari.

Castaner a avertizat că a cerut “toleranţă zero” faţă de violenţe

“Potrivit informaţiilor pe care le avem, unele persoane radicalizate şi rebele se vor mobiliza. Unii oameni foarte violenţi vor să participe”, a adăugat ministrul.

Forţele de ordine din Paris au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii de pe strada Arsene Houssaye, în apropiere de Place de l’Etoile.

Cel puţin 354 de persoane au fost reţinute preventiv pentru identificare şi percheziţii în cursul dimineţii de sâmbătă, dintre care 127 au fost luate în custodie de poliţie, potrivit site-ului cotidianului Le Figaro.

Mişcarea “Vestelor Galbene” din Franţa se pare că a inspirat proteste antiguvernamentale şi în Belgia şi Olanda, deşi niciuna din cele două ţări nu a propus majorarea taxelor pentru carburanţi – scânteia care a provocat amplele manifestaţii de la Paris şi din alte oraşe franceze.

Sute de poliţişti au fost mobilizaţi sâmbătă la Bruxelles după ce violenţele de săptămâna trecută, atunci când protestatari belgieni inspiraţi de mişcarea “Vestelor Galbene” s-au confruntat cu forţele de ordine şi au incendiat două vehicule de poliţie. Peste 70 de persoane au fost reţinute în urma acestor incidente.

Mai mulţi protestatari s-au strâns la Bruxelles în faţa sediilor unor instituţii ale Uniunii Europene, care sunt închise sâmbătă.

În Olanda, Jan Dijkgraaf, editorul unei autointitulate “publicaţii de rezistenţă”, a lansat apelul la proteste paşnice la Amsterdam şi Rotterdam.