Deși sindicaliștii s-au arătat îngrijorați, șeful de la Finanțe calmează spiritele și spune că toți profesorii își vor primi salariile. Declarația vine în contextul în care universitățile, centrele de excelență și instituțiile de învățământ profesional-tehnic înregistrează un deficit bugetar de aproximativ 120 de milioane de lei în ceea ce privește fondul de salarizare.

„Pentru 2019, noi am prevăzut o sumă de rezervă de 670 de milioane de lei, ca să putem redirecționa acești bani în caz de necesitate. O astfel de operațiune am avut deja, când s-au redirecționat 350 de milioane de lei autorităților publice locale, pentru acoperirea necesităților de a achita salariile majorate după reforma salarizării din sectorul bugetar. Noi am rezervat bani suplimentari, ca să avem posibilitatea să-i alocăm pentru astfel de necesități. Acești bani trebuie alocați prin rectificare de buget, pe care o poate face numai Parlamentul sau o guvernare responsabilă, prin asumare de răspundere”, a declarat ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

Oficialul a adăugat că autoritățile nu vor trece cu vederea factorii care au condus la acest deficit bugetar. „Universitățile, încă din 2013, sunt la autofinanțare, ele sunt responsabile de buget lor. Chiar și așa, utilizează bunurile statului pentru activitatea lor, cum ar fi clădirile ș.a.m.d. De exemplu, din 5.000 de studenți care învață la o universitate, 2.000 sunt la buget și statul le finanțează studiile. În acest caz, noi vom mări finanțarea pentru universități. Ce ține de activitatea lor, de cheltuielile pentru studenții la contract, trebuie o altă abordare, de văzut cât de corect se cheltuie resursele. Noi vom veni cu o analiză, dar asta nu înseamnă că noi nu analizăm cât de eficient se cheltuie banii și că vom acoperi ineficiența lor. Calcule preliminare avem. Până la finele lunii vom analiza detaliat situația și vom aloca resursele necesare. Nu există niciun risc pentru neachitarea salariilor pe parcursul verii”, a spus Ion Chicu.

Sursa: agora.md