Inspectoratul General al Poliției a emis un comunicat prin care atenționează cetățenii să se conformeze noilor prevederi legale, prin care se interzice purtarea Panglicii ”Sf. Gheorghe” și a altor însemne asociate ” utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”.
”Pentru încălcarea prevederilor respectivului articol, persoanele fizice pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, iar în privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei. În context, Poliția îndeamnă cetățenii să se conformeze și să respecte prevederile Legii”, se spune în mesajul IGP.
Astăzi, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Legea care interzice purtarea acestor simboluri. Modificarea a fost introdusă la inițiativa deputatului PAS, Lilian Carp.
Președintele Maia Sandu a declarat că susține că cetățenii vor plăti dur dacă vor încălca prevederile acestei legi.
” Locul acestor simboluri este alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții. La coșul de gunoi al istoriei. Datorăm acest gest victimelor acestui război. Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea, vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a declarat Sandu în cadrul unui briefing.