Primarul general Ion Ceban solicită autorităților centrale să inițieze unele procese de recunoaștere a diplomelor de studii din Ucraina. Edilul spune că au parvenit mai multe solicitări în acest sens de la unii refugiați, care ar vrea să lucreze în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui conferite de presă de la Moldexpo.

„Trecem la o nouă etapă. Am avut discuții și cu unii reprezentați ai autorităților publice centrale. Am rugat să fie trimis demersul cu privire la echivalarea diplomelor. Avem deja solicitări de încadrare în câmpul muncii. Oamenii care vor să rămână, aici în Chișinău, și nu doresc să plece mai departe, trebuie să le oferim ceea ce este necesar – cazare, hrană, etc. Chișinăul și Republica Moldova are nevoie de specialiști, iar cei care sunt experți în diferite domenii, rog să rămână și să completeze rândurile. Fac apel către autoritatea publică centrală”, a declarat Ceban.

Primarul a mai adăugat că ieri la Moldexpo a fost o zi sanitară. „Persoanele au fost dislocate în alte locații, iar pentru altele au fost organizat transport către destinații în afara țării. 12 autocare au pornit ieri. La Moldexpo s-a făcut o curățenie totală și au fost înlocuite cele necesare. Azi noapte, la solicitarea celor de la Palanca au fost trimise mai multe autobuze. Așa cum am spus, prioritate vom da mamelor cu copii, femeilor, persoanelor în vârstă și persoanele cu necesități speciale. Astăzi, Moldexpo este singurul centru cu un ciclu cap-coadă cu servicii ce pot fi prestate pentru cei găzduiți aici. Este cel mai mare centru republican cu 920 de locuri de cazare în totalitate. Au fost cazuri în ultimele zile când au fost 1400 de persoane cazate concomitent. Doar în aceste zile au trecut 13 mii de persoane prin centrul Moldexpo”, a declarat edilul.

De menționat că războiul dintre Rusia și Ucraina a început pe 24 februarie, când forțele armate Ruse au pătruns pe teritoriul Ucrainei.