Berlinul nu va impune un embargo imediat asupra energiei ruse, în ciuda atrocităților din Ucraina, spune ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit BBC.

Habeck a precizat însă că cea mai mare economie a Uniunii Europene lucrează pentru a opri importurile de energia din Federația Rusă.

„Lucrăm spre un embargo, cu măsuri care în fiecare zi îl rănesc pe Putin. Suntem pe un curs bun și săptămâna aceasta vom face mai multe progrese pe acel curs”, spune el.

„Lucrăm la independența față de gazul, cărbunele și petrolul rusesc”, a spus acesta.

Habeck spune că înainte de invazia Rusiei în Ucraina, 35% din petrolul Germaniei provenea din Rusia, acum importurile au scăzut la 25%. În declarațiile anterioare, el a spus că, de la invazie, dependența Germaniei de gazul rusesc a scăzut de la 55% la 40%.

Din cauza uciderilor de civili din Bucha și din alte părți din Ucraina, noi sancțiuni împotriva Rusiei vor fi decise săptămâna aceasta, a spus el.

Luni, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, a declarat că Germania este principalul obstacol în calea impunerii unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că va discuta cu partenerii europeni, „în special cu Germania” în „zilele următoare”, menţionând sancţiuni individuale şi măsuri cu privire la „cărbune şi petrol”.