Cooperarea moldo-elveţiană în domeniile politic, comercial-economic şi cel al dezvoltării durabile au fost discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în Republica Moldova, cu reşedinţa la Kiev, Guillaume Scheurer, fiind salutată dinamica ascendentă a acestora în ultima perioadă, relatează Moldpres cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

În cursul întrevederii ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat activitatea Biroului elveţian pentru cooperare şi dezvoltare, sub conducerea noului director, Caroline Tissot, în ce priveşte implementarea Strategiei de cooperare cu R. Moldova pentru perioada 2018-2021, cu precădere iniţierea unor noi proiecte în domeniul bunei guvernări, a sistemului de asigurare universală a sănătăţii, crearea locurilor de muncă şi cooperarea între autorităţile locale şi municipale. În acest sens, a fost anunţat procesul de reînnoire a programelor dedicate diasporei, finanţate de către Biroul elveţian pentru cooperare şi dezvoltare.

Tudor Ulianovschi și Guillaume Scheurer au subliniat dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale, inclusiv prin numirea noului ambasador al Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană, precum şi potenţialul vast de cooperare în domeniul cultural şi oportunităţile de diversificare a acestuia.

În contextul în care Elveţia deţine Preşedinţia Consiliului Asociaţiei Europene de Comerţ Liber – European Free Trade Association, din care mai face parte Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, ministrul Tudor Ulianovschi a  reiterat interesul ţării noastre de a lansa negocieri privind semnarea unui Acord de Liber Schimb cu cele 4 state, astfel încât producătorii autohtoni să poată avea acces la întreaga piaţă europeană.

Ambasadorul Scheurer a salutat cooperarea comercial-economică pe parcursul acestui an, asigurând autorităţile ţării noastre de susţinerea plenară din partea  Elveţiei a dezideratului Republicii Moldova de a încheia un Acord de Liber Schimb avantajos pentru producătorii moldoveni cu cele 4 state membre ale Asociaţiei Europene de Comerţ Liber.