Guvernul român va oferi Primăriei municipiului Chișinău un grant în valoare de 10 milioane de euro pentru curățarea și amenajarea albiei râului Bâc. Anunțul a fost făcut astăzi de primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, în ședința săptămânală a serviciilor primăriei municipale, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorităților, în luna martie curent, urmează a fi votată o hotărâre de guvern care va reglementa transmiterea acestor fonduri. „Râul Bâc este unul dintre cele mai degradate și poluate râuri din țara noastră. Vreau să mulțumesc poporului român pentru tot ajutorul oferit municipiului Chișinău. Guvernul României este gata să ofere 10 milioane de euro pentru amenajarea și curățarea râului Bâc. Este o problemă despre care se vorbește de mai mulți ani, mă refer și la inundațiile de pe str. Albișoara. Astfel, începând cu anul acesta, este posibil să facem proiectarea și să intervenim la salubrizarea, curățarea, amenajarea albiei râului Bâc”, a spus Ruslan Codreanu.

Proiectul a fost prezentat de către șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov. „Măsurile au scopul de diminuare a inundațiilor și secetelor asupra zonelor vulnerabile din albia râului Bâc. Zona țintă va fi amenajarea albiei râului din orașul Vatra – orașul Chișinău până la str. Grădina Botanică, cu o lungime totală de peste 24 de km în municipiul Chișinău și cu o lungime totală de aproximativ 21 km în raionul Strășeni. De asemenea, în tronsonul străzii Mihai Viteazul și strada Feredeului, va fi amenajat terenul adiacent prin plantarea arborilor și arbuștilor, amenajarea aleilor, a pistelor pentru bicicliști, instalarea iluminatului și a mobilierului stradal”, a afirmat Burdiumov.

De asemenea, pe tronsonul străzilor Feredeului și Grădina Botanică, aproximativ o porțiune de 7 km, va fi adâncită albia râului, aceasta va fi curățară de nămol, gunoi, elemente de construcții și se vor defrișa arborii de pe taluzurile albiei.

În anul curent, urmează a fi realizat un studiu de impact asupra mediului. La fel, va fi elaborată documentația tehnică de proiect, planul de măsuri privind pericolul de inundație și secete. În total, proiectul prevede curățarea a 44 de km de râu, iar peste 2 km va fi consolidat. Concomitent, vor fi edificate trei construcții hidrotehnice de reținere și control al debitului apei.