Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat 12 cazuri noi de rujeolă în primele 10 zile ale lunii curente, comunică MOLDPRES.

Medicul epidemiolog în cadrul ANSP, Laura Ţurcan, a menţionat pentru MOLDPRES că pe data de 8 iunie au fost notificate două cazuri suspecte de rujeolă în municipiul Chișinău, ambele persoane fiind spitalizate.

Conform sursei citate, teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 până în prezent sunt: Chișinău – 17 cazuri, Drochia – 11 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Briceni – un caz, Edineț – un caz, Ștefan Vodă – un caz.

Potrivit datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 377, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.