21 de șoferi, care au încercat să corupă inspectorii de patrulare, în primele cinci luni ale anului, riscă amenzi, dar și pedeapsă cu închisoare.

Aceștia au propus polițiștilor sume și de până zece mii de lei pentru că a scăpa nepedepsiți pentru că șofau în stare de ebrietate sau pentru că au condus cu viteză, transmite IPN, citată de Radio Chişinău.

Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI, menționează într-un comunicat de presă că șapte din cele 21 de cazuri de corupere activă înregistrate au avut loc  în municipiul Chișinău. Conducătorii auto le-au propus polițiștilor sume cuprinse între o sută și zece mii de lei, pentru a nu le fi întocmite procese-verbale cu privire la contravenție.

Astfel, șoferii au încercat să scape de pedepse pentru conducerea mijlocului de transport în stare avansată de ebrietate, încălcarea limitei de viteze și lipsa permisului de conducere. De asemenea, pentru exploatarea vehiculelor cu parbrizul şi geamurile portierelor din față umbrite, pentru parcare neregulamentară, precum și conducerea automobilului cu permis de conducere fals.

Cei 21 de conducători auto riscă pedeapsă cu închisoare de până la șase ani, cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 de lei.

Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, peste 90% din accidente se produc din vina șoferilor, iar principalele cauze sunt excesul de viteză și neadaptarea acesteia în timpul deplasării pe anumite porțiuni de drum sau în anumite condiții meteo. Printre cauze se mai numără neacordarea priorității în intersecții sau la traversarea pasajelor pietonale, precum și șofarea sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise.