Operatorii de transport rutier vor suspenda activitatea rutelor regulate naționale timp de trei zile, pe 7, 8 și 9 februarie. Este o acțiune de protest, anunță Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022. Nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor. Nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv – acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor și nu a prezentat calculele reale ale mărimii tarifului la serviciile de transport. Nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport. Deși MIDR a anunțat că dialogul rămâne calea de găsire a unei soluții agreate de ambele părți, nicio ședință cu transportatorii nu este preconizată”, se arată într-o declarație, citată de IPN.

Activitatea pe rute va fi reluată pe data de 10 februarie. „Eschivarea în continuare a MIDR de a se conforma cadrului legal pune în pericol funcționarea transportului de pasageri și creează premize pentru abandonarea rutelor pe o perioadă nedeterminată. După reluarea activității pe rute, preconizată pentru data de 10 februarie 2022, APOTA va anunța despre deciziile sale legate de problema tarifelor”, se mai arată în declarație.

Transportatorii au cerut, într-o scrisoare, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să prezinte calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară. În scrisoare se menționează că, deja a patra lună, transportatorii care deservesc rutele regulate naționale nu pot ajunge la un numitor comun cu ministerul privind mărimea tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară. Într-o reacție, MIDR a precizat că este neconstructiv „mesajul unui grup restrâns de transportatori, care fac presiuni publice cu sistarea serviciilor de transport rutier de persoane în raioanele țării, chiar înainte de a fi luată o decizie definitivă, conform termenelor legale asupra consultărilor Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și interraional”.