Circa 1800 de angajați din sectorul bugetar au apelat în luna decembrie 2018 la linia telefonică specială pentru a benefica de suport consultativ privind noul sistem de salarizare în sectorul public. Datele au fost prezentate de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), relatează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, majoritatea apelanților au solicitat să li se comunice mărimea salariului de funcție calculat pentru luna decembrie 2018 în condițiile noii legi a salarizării.

Datele CTIF mai arată că 1100 de apelanți sunt salariați din autorități și instituții bugetare, iar 688 – angajatori și contabili din cadrul acestor entități. Ultimii au solicitat clarificări privind aplicarea unor prevederi legislative și recomandări referitoare la calculul salariilor în condiții noi.

Potrivit datelor Direcției politici salariale și monitorizarea angajaților în sectorul bugetar a Ministerul Finanțelor, specialiștii direcției au răspuns, contactând direct apelanții, la mai bine de jumătate din întrebările parvenite, celelalte fiind în proces de examinare.

Linia telefonică specială pentru acordarea suportului consultativ în aplicarea legii a fost lansată la 5 decembrie 2018 și va funcționa până la sfârșitul lunii februarie curent. Apelurile la 0 8000 1525 sunt gratuite și pot fi efectuate de la orice telefon fix sau mobil, de luni până vineri, între orele 8.00 și 17.00.

Prin Legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care a intrat în vigoare de la 1 decembrie 2018, a fost instituită o grilă unică de salarizare pentru toate autoritățile și instituțiile bugetare. Prevederile noii legi se  aplică la circa 200 mii de salariați din 2 700 de autorități și instituții bugetare.