Tot mai mulți profesori din regiunea Cahul aleg să-și dezvolte aptitudinile digitale pentru a le transmite elevilor cunoștințe noi, dar și pentru a transforma orele clasice în cursuri interactive, ce reușesc să capteze atenția și interesul copiilor. Este și povestea Dochiței Berbec, învățătoare în clasele primare la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Alexandru Ioan Cuza, care a studiat design grafic în cadrul unui curs organizat de EU4Moldova: Startup City Cahul.

Dochița Berbec este învățătoare de circa 20 de ani. Acum opt ani a început să utilizeze tehnologiile digitale în procesul de predare, iar rezultatele obținute au încurajat-o să-și dorească să avanseze în studierea lor. În vara lui 2022, profesoara s-a înscris la cursurile de design grafic, organizate de EU4Moldova: Startup City Cahul în cadrul programului Tekwill în Fiecare Școală. Aici învață să creeze imagini în diverse programe, inclusiv Adobe Illustrator, un software cunoscut în întreaga lume, folosit pentru crearea de desene, ilustrații și chiar lucrări de artă.

„Am învățat culorile, organizarea în pagină, cum se face o etichetă, de exemplu, am elaborat una pentru înghețată. Am studiat font-urile și multe, multe altele. Încetul cu încetul ne deprindem, lucrăm adăugător, descoperim, privim din nou lecțiile și tot așa. (…) Ne plac lecțiile practice, cum ne predă profesorul, lejer, ne răspunde ori de câte ori avem nevoie. Sunt cursuri interesante”, povestește Dochița Berbec.

Acum, profesoara urmează să creeze un atelier pentru copiii din clasa a IV-a și să-i învețe și pe ei bazele designului. Potrivit Dochiței Berbec, noua generație de elevi este captivată de metodele interactive de predare și este entuziasmată să descopere programe noi.

„Orele par mai interesante, mai atractive pentru copii, ei sunt mai activi, mai ingenioși. Ei se plictisesc foarte repede de carte, dar dacă le demonstrezi la tabla digitală o carte lor le pare mult mai interesant. (…) Sunt puțini copii care au acasă calculatoare așa că ei așteaptă să vină la școală și să lucreze”.

Profesoara crede că educația digitală îi ajută pe elevi să dobândească abilitățile de care au nevoie pentru a explora avantajele tehnologiei și a profita din plin de beneficiile ei. „Calculatorul este în ziua de azi totul, e profesia viitorului. Așa că lucrăm, învățăm, descoperim”, subliniază Dochița Berbec. 

Ca să țină pasul cu noile tendințe din IT, 80 de profesori din regiunea Cahul au participat pe parcursul verii la cursuri de formare pentru predarea disciplinelor Tekwill în Fiecare Școală, în cadrul cărora au învățat limbaje de programare și design grafic și au acumulat cunoștințe noi despre inteligența artificială, crearea aplicațiilor mobile, antreprenoriat, inteligența în comunicarea emoțională și Video Storytelling. Programul se află la a treia ediție.

La cele două ediții anterioare, 88 de profesori din sudul țării și-au dezvoltat abilitățile digitale în              cadrul cursurilor.

Prin intermediul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, în regiunea de sud a țării sunt dezvoltate mai multe inițiative, care au drept scop creșterea abilităților digitale a cadrelor didactice, îmbunătățirea procesului de studiu și a metodelor de predare, precum și pregătirea viitorilor specialiști.