”Penibil la nivel înalt. TV varianta 8 nu mai poate fi salvată, iar fondatorii și membrii Consiliului de observatori trebuie să plece! Asta cu „nu am știut”, pe care se insistă cu încăpățânare, nu ține!”, este reacția lui Ion Stuza, ex-prim-ministru al Republicii Moldova, după ce Natalia Morari a fost exclusă din conducerea Tv8, iar emisiunea ei a fost exclusă din grila de emisie.

Mesajul lui Ion Sturza:

”S-a știut! De la început. Așa cum s-a știut că în televiziune există mai multe cârtițe care compromit ideea de independent și scopurile urmărite de donatori. Discuțiile interne au mers permanent cu implicarea fondatorilor, a Consiliului de observatori, dar și a donatorilor.

Trebuie să recunosc că și eu am știut multe lucruri. Analizat, documentat. De ce? Din curiozitate, când am văzut cum subtil se promovează persoane dubioase în tandem cu o altă cârtiță notorie de la un site de limba rusă (finanțat de donatorii din Vest!), care face parte din „kremlevskii pul”. O întreagă caracatiță de „influenceri” atacau zilnic persoane notorii (inclusiv pe Maia Sandu) de la adresele IP ale acestei televiziuni. Dar și de la alți „independenți”.

Tot trebuie să fie clar:
– de luni bune donatorii nu mai finanțează TV 8;
– după aceste dezvăluiri, majoritatea reclamei comerciale va dispare;
– spectatorii fideli vor schimba registrul. Se simt nu, nu trădați – umiliți.

TV 8 este o jucărie foarte scumpă. În ea s-au investit peste 3,5 milioane USD. Bani veniți de la donatori. Echipamente sofisticate, platouri, cafea, ceai și șampanie de la case mari. Dar și salarii, și onorarii pe măsură.

Acest model de TV nu este sustenabil și fără de scandaluri. Un telefon mobil și YouTube substituie toată construcția respectivă. Așa că vorbim de o vrăjeală!

Dar… TV 8 nu-i aparține Nataliei Morari. Este o organizație nonprofit. Doamna Morari & Co sunt doar custodiile societății civile. TV 8 trebuie să fie transmisă societății civile. Acest lucru trebuie să fie impus de donatori.

Toți fondatorii și membrii Consiliului de observatori actuali (complici și părtași), fără excepție, trebuie să plece.

P.S. Și da, încetați să ne masați creierii cu maseuze balineze. După cum vedeți, avem destule moldovence pentru acest exercițiu.”

Amintim că săptămâna trecută, jurnalista Natalia Morari a anunțat că este într-o relație cu Veaceslav Platon, iar din acest motiv a decis să se retragă de la TV8. Ulterior, postul de televiziune a anunțat că anume Consiliul de observatori a revocat-o pe Natalia Morari din calitatea de președinte al AO ”Media Alternativă”, precum și i-a exclus din grila de emisie talk-show-ul ”Politica”.