Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) le recomandă consumatorilor să fie atenți atunci când cumpără pește, în special cu ocazia sărbătorii Floriilor, când tradițional se mănâncă pește, notează Radio Chșinău.

Inspectorii ANSA prelevă, în această perioadă, probe de pește viu și produse din pește și le supun investigațiilor de laborator, pentru verificarea calității și conformității  produselor comercializate, se arată într-un comunicat al instituției.

Specialiștii atenționează că peștele viu trebuie comercializat în condiții corespunzătoare – în căzi speciale asigurate cu oxigenarea apei, iar peștele trebuie să fie curat, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.

ANSA mai amintește că orice consumator este în drept (în cazul în care are dubii în privinţa calităţii peştelui şi produselor din acesta) să ceară de la vânzător prezentarea următoarele documente justificative:

  • certificate ce confirmă calitatea acestuia
  • certificate sanitar-veterinare ale peştelui aflat în comercializare
  • în piețe – bonul de expertiză sanitară

În cazul procurării de produse alimentare de calitate neadecvată, vânzătorul este obligat, la solicitarea, să le schimbe pe mărfuri similare de bună  calitate sau să restituie contravaloarea produsului.

De asemenea, pot fi sesizate subdiviziunele teritoriale ale ANSA și serviciiul de protective aconsumatorului din cadrul ANSA la linia verde – 080080033  sau aplicația VIBER -067675544, E-mail – info@/ansa.gov.md.