Pe parcursul lunii decembrie specialiştii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au confirmat patru cazuri noi de rujeolă în raionul Soroca, toate înregistrate la angajații unei fabrici de brânzeturi.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că de la începutul acestui an, s-au înregistrat 340 de cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Totodată, pe parcursul lunii octombrie s-au înregistrat nouă cazuri de această maladie, notează Moldpres.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 august şi până în prezent sunt: Ceadâr-Lunga – 164 cazuri, Vulcănești și Soroca – câte 35, Drochia – 21, Ungheni – 20, Chișinău – 16, Taraclia – 12, Cahul și Cantemir – câte 10 cazuri, Ocnița – şapte, Nisporeni – patru, Glodeni – trei, Hâncești, Râșcani și Tiraspol – câte un caz.

De asemenea, pe întreg teritoriul țării se menține Cod galben privind riscul de răspândire a rujeolei.

În ultimii zece ani, în Republica Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.