Referendumul consultativ, care s-a desfășurat odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie, poate fi declarat valabil, întrucât la acesta a participat mai bine de o treime din persoanele înscrise pe listele electorale. 39% din alegătorii înscrişi în liste au votat și pe buletinele pentru referendum.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă, că la ambele întrebări propuse la referendum, majoritatea cetăţenilor au votat Pro. ”Din cele 2141 de secții de votare, în proces de examinare mai sunt încă circa 40 de procese verbale cu privire la rezultatele referendumului, a precizat Alina Russu, citată de Radio Chişinău.

Conform datelor preliminare, circa 730 mii de alegători au votat Pro la întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, iar circa 260 mii – Contra. La cea de-a doua întrebare „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” – 790 mii s-au declarat Pro, iar 200 mii – Contra.

Rezultatele finale vor fi prezentate după totalizarea proceselor verbale aduse la CEC în original. Acestea urmează să fie prezentate de către birourile electorale până pe 26 februarie, ora 21.00.