Reuniunea de la Viena în problema transnistreană în formatul de negocieri 5+2 s-a încheiat cu puțin timp în urmă. Părțile au abordat subiectele prevăzute în protocolul de la Berlin semnat în 2016, inclusiv chestiunile asupra cărora Chișinăul și Tiraspolul au convenit săptămâna trecută. Totuși, este necesară atingerea unui compromis pe un șir de alte subiecte, în special ce țin de libera circulație, iar Chișinăul reiterează necesitatea trecerii la discuțiile privind soluționarea politică a conflictului.

Participanții la negocieri au apreciat în special despre cele patru decizii protocolare pe care Chișinăul și Tiraspol le-au semnat sâmbătă, 25 noiembrie, precum și deschiderea circulației pe podul de la Gura Bâcului.

Acordurile privind activitatea școlilor cu predare în limba română, accesul țăranilor la terenurile agricole din regiunea separatistă, interconexiunea telefonică și apostilarea diplomelor sunt foarte importante pentru oameniide pe cele două maluri ale Nistrului. După soluționarea acestor probleme urmează să înceapă discuțiile pentru reglementarea politică a conflictului, a declarat reprezentatul Chișinăului, Gheorghe Bălan, citat de Radio Chișinău.